ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΤΑ

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Sunsweet is an agricultural cooperative

Sunsweet Prunes

ti-akrivos-inai-ta-apoxiramenaddamaskin

Τί ακριβώς είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα;

Είναι πολύ απλό. Τα δαμάσκηνα Sunsweet είναι μια ειδική ποικιλία δαμάσκηνων που ωριμάζουν στον ήλιο και που αποξηραίνονται για να αφαιρεθεί λίγο από το νερό.

Η ποικιλία "Improved French" με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, χαρίζει στα δαμάσκηνα της Sunsweet τη μοναδική πλούσια και φρουτώδη γεύση τους με μία αίσθηση κρεμώδους βανίλιας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσθήκης ζάχαρης ή γλυκαντικών, καθώς τα δαμάσκηνά μας είναι από τη φύση τους γλυκά.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα, όπως για παράδειγμα, φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο αλλά και ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η υπομονή είναι αρετή για τους παραγωγούς μας και ανταμείβεται πλουσιοπάροχα. Μπορεί σε ένα δέντρο να παίρνει 6 χρόνια να καρποφορήσει, αλλά μετά από αυτό, θα γεννά φρούτα για 30 χρόνια.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι από τα λίγα φρούτα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και τα οποία ωριμάζουν επάνω στα δέντρα πριν την συγκομιδή. Οι παραγωγοί μας λόγω της σχεδόν ενός αιώνα εμπειρίας που διαθέτουν, είναι πλέον ειδικοί στο να επιλέγουν την καλύτερη στιγμή για να τα μαζέψουν. Στο τέλος του καλοκαιριού, η σκληρότητα των καρπών και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αγγίζουν την τελειότητα. Τα δαμάσκηνα που ωριμάζουν σε οπωρώνες συλλέγονται κατευθείαν από τα δέντρα χωρίς να αγγίξουν ποτέ το έδαφος, πλένονται με νερό πηγής μέσα σε 24 ώρες και τοποθετούνται σε ξύλινους δίσκους. Αποξηραίνονται με προσοχή, κάτι που διατηρεί την υφή και τη γεύση τους χωρίς να χάνουν την ποιότητα των φυσικών φρούτων!

Sunsweet – το αιώνιο πάθος μας για τα δαμάσκηνα

Η ποικιλία Prune d’Agen – η ποικιλία δαμάσκηνου που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη Sunsweet- έφτασε στην Ευρώπη από την Ασία τον 15ο αιώνα, ενώ στην Καλιφόρνια τα δαμάσκηνα έφτασαν με τον Γάλλο φυτοκόμο Λουί Πεγιέ.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα βίντεο είναι διαθέσιμα μόνο στα Αγγλικά

Ο Λουί Πεγιέ έφτασε στην Αμερική τη δεκαετία του 1850, κατά την εποχή του ‘Πυρετού του Χρυσού’ και αποφάσισε, αφού δεν κατάφερε να γίνει πλούσιος τότε, να δοκιμάσει την τύχη του –και να κάνει την περιουσία του- καλλιεργώντας τα δαμάσκηνα που είχε φέρει μαζί του από το Αζάν της Γαλλίας στην νέα του πατρίδα. Για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν, κατά τη διάρκεια των υπερπόντιων ταξιδιών τους, τοποθετούσαν κάθε καρπό προσεκτικά στο εσωτερικό μιας πατάτας για να προστατεύονται περισσότερο από τα πριονίδια και τα τοποθετούσαν προσεκτικά σε κιβώτια. Η προσεκτική διαχείριση απέδωσε τελικά και οι καρποί ευδοκίμησαν κάτω από το ζεστό ήλιο της Καλιφόρνια.

Tα σημερινά δαμάσκηνα της Καλιφόρνια είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που έφερε ο Πεγιέ. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι η Improved French. Αναπτύχθηκε από το διάσημο κηπουρό Λούθηρο Μπούρμπαρκ που χρησιμοποιούσε τους καρπούς του Πεγιέ. Ο Μπούρμπαρκ ξόδεψε 40 χρόνια για να τελειοποιήσει τη σοδειά του και στις αρχές του 1900 την παρουσίασε στους παραγωγούς.

Η Sunsweet ιδρύθηκε το 1917 με την ονομασία Συνεταιρισμός Παραγωγών Δαμάσκηνων και Βερίκοκων της Καλιφόρνια (California Prune and Apricot Growers Association). Σχεδόν έναν αιώνα μετά, αυτή η εταιρεία έχει γίνει από τις πιο επιτυχημένες γεωργικές επιχειρήσεις που επεξεργάζεται και εμπορεύεται αποξηραμένα φρούτα με παραπάνω από 300 παραγωγούς μέλη.

Η πατρίδα της Sunsweet, η Καλιφόρνια, κατέχει σήμερα το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής δαμάσκηνου και περήφανα δηλώνουμε ότι πλέον, μετά από σκληρή δουλειά δεκαετιών για να τελειοποιήσουμε την ποιότητά μας, η Sunsweet είναι η αγαπημένη επωνυμία δαμάσκηνου, που εμπιστεύονται και απολαμβάνουν καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία μας - H ιστορία της Sunsweet – Δημιουργία ενός θρύλου