ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ – ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΜΑΣ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ…
Sunsweet is an agricultural cooperative

Sunsweet Prunes

i-paragogi-mas-kai-i-kallieryia-damaskinon

Οι Παραγωγοί μας και η Καλλιέργεια Δαμάσκηνων

Η Sunsweet Growers Inc είναι ένας από τους πιο πετυχημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς και μετρά περίπου 300 συνεργάτες. Οι ειδικοί παραγωγοί, μέλη της εταιρείας μας, ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής , όπως τη φύτευση, την καλλιέργεια, την καταπολέμηση των παρασίτων και τη συγκομιδή.

Μετά τη δεντροφύτευση, o παραγωγός πρέπει να περιμένει 6-8 χρόνια για να βγάλει το δέντρο καρπούς. Από εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να περιμένει άλλα 3 χρόνια ώστε το δέντρο να αρχίσει να παράγει και ύστερα να διαθέσει τους καρπούς στο εμπόριο. Ο παραγωγός έχει την ευκαιρία να ‘ρυθμίσει’ το σχήμα του δέντρου, να ελέγξει το μέγεθος των φρούτων και να διατηρήσει την υγιή ανάπτυξη του δέντρου με το κλάδεμα, λόγω του ότι είναι φυλλοβόλο και τους μήνες του χειμώνα μένει αδρανές.

Με τον ερχομό της Άνοιξης, οι οπωρώνες στην Καλιφόρνια καλύπτονται από ένα ευωδιαστό πέπλο λευκών ανθέων από δαμασκηνιές- μια περίοδος πολύ σύντομη, που διαρκεί πολλές φορές λιγότερο από μια βδομάδα. Με την πτώση των λουλουδιών, τα χρώματα στους οπωρώνες αλλάζουν σε ένα βαθύ chartreuse (κάτι ανάμεσα σε πράσινο και κίτρινο) με νέους καρπούς και μπουμπούκια να ξεκινούν να ξεπηδούν.

Στην Καλιφόρνια το Kαλοκαίρι δεν βρέχει συχνά και έτσι οι παραγωγοί πρέπει να ποτίζουν τους οπωρώνες τους χρησιμοποιώντας νερό, που το συλλέγουν την Άνοιξη από τα βουνά της Σιέρα Νεβάδα με τη χρήση εκτεταμένων δικτύων δεξαμενών. Με αυτή τη μέθοδο, της άρδευσης αντί της βροχόπτωσης, οι παραγωγοί έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα των φρούτων επειδή τα δέντρα λαμβάνουν την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζονται. Από την άλλη, οι συνθήκες ξηρασίας μειώνουν τον κίνδυνο εντόμων και παρασίτων δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον καλλιέργειας που δεν απαιτεί πολλά χημικά.

Στο τέλος του καλοκαιριού, οι οπωρώνες είναι έτοιμοι για συγκομιδή. Τα δαμάσκηνα έχουν ωριμάσει πάνω στα δέντρα και οι παραγωγοί χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία τους ορίζουν την ιδανικότερη εποχή για συγκομιδή, υπολογίζοντας τη σκληρότητα του φρούτου και τα επίπεδα σακχάρων. Τα δαμάσκηνα δεν αγγίζουν ποτέ το έδαφος χάρη σε ένα μηχάνημα που κουνάει ήπια τους κορμούς των δέντρων σηματοδοτώντας έτσι το τέλος τoυ κύκλου της καλλιέργειας για τους παραγωγούς μας.

"Οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν λίγο την επιστήμη, λίγο την κοινή λογική αλλά και λίγο το ένστικτο που έχουν αναπτύξει και να συνδυάσουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, κι αυτή είναι όλη η τέχνη."

-    Τζο Τούρκοβιτς , παραγωγός Sunsweet δεύτερης γενιάς

Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη με τα βίντεο για να δείτε τα βίντεό μας σχετικά με την καλλιέργεια δαμάσκηνων στην Καλιφόρνια.