ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ – ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΜΑΣ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ…
Sunsweet is an agricultural cooperative

Sunsweet Prunes

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ

Αποξηραμένα Δαμάσκηνα της Sunsweet – Η δημιουργία ενός θρύλου

Η Sunsweet έχει μια κληρονομιά 100 χρόνων καλλιέργειας και αποξήρανσης των φρούτων. Αποτελείται από έναν συνεταιρισμό καλλιεργητών, πολλοί από τους οποίους έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, που εδώ και γενιές ειδικεύονται στην καλλιέργεια δαμάσκηνων*. Aποξηραμένα φρούτα υψηλής ποιότητας καλλιεργούνται και διατίθενται στην αγορά με την επωνυμία ‘Sunsweet’, η οποία προμηθεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς με αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη γκάμα των προϊόντων μας έχει επεκταθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας και ευημερίας των πελατών μας. Κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 260.000 τόνοι δαμάσκηνων, με τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίζουν τη θρεπτικότητα και γευστικότητα του φρούτου.

Η αρχική ποικιλία δαμάσκηνων που καλλιεργείται στην Sunsweet έφτασε στην Ευρώπη από την Ασία τον 15ο αιώνα, ενώ στην Καλιφόρνια τα δαμάσκηνα έφτασαν με τον Γάλλο φυτοκόμο Λουί Πεγιέ.

Γνωρίζατε ότι:

Για να δώσουν στα δενδρύλλια μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια των υπερπόντιων ταξιδιών τους διατηρούσαν προσεκτικά τους καρπούς των δέντρων στο εσωτερικό της πατάτας, για να προστατεύονται περισσότερο από τα πριονίδια και τα τοποθετούσαν προσεκτικά στα κιβώτια.

Ο Λουί Πεγιέ έφτασε στην Αμερική τη δεκαετία του 1850, κατά την εποχή του ‘Πυρετού του Χρυσού’ και αποφάσισε, αφού δεν κατάφερε να γίνει πλούσιος τότε, να δοκιμάσει την τύχη του –και να κάνει την περιουσία του- καλλιεργώντας τα δαμάσκηνα που είχε φέρει μαζί του από το Αζάν της Γαλλίας στη νέα του πατρίδα, τα οποία και ευδοκίμησαν στις γόνιμες κοιλάδες κάτω από το ζεστό ήλιο της Καλιφόρνια.

Γνωρίζατε ότι:

H ποικιλία της Sunsweet, στην αρχή καλλιεργείτο  από το διάσημο κηπουρό Λούθηρο Μπούρμπανκ, ο οποίος χρειάστηκε 40 χρόνια για να τελειοποιήσει τους καρπούς από τη σοδειά του Πεγιέ.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1917, ιδρύθηκε η Sunsweet Growers Association (Συνεταιρισμός Παραγωγών Sunsweet) από μια ομάδα αγροτών αφοσιωμένων στην παραγωγή νόστιμων και θρεπτικών δαμάσκηνων υψηλής ποιότητας. Πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν παγκοσμίως κορυφαίοι ειδικοί στην καλλιέργεια και επεξεργασία δαμάσκηνων, αν μοιράζονταν την τεχνογνωσία, τις γνώσεις τους και μερικές ωραίες ιστορίες.

Από τότε και για περίπου 100 χρόνια, η Sunsweet έχει συγκεντρώσει, βελτιώσει και αξιοποιήσει τη γνώση και τεχνογνωσία που έχει στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει ότι μόνο τα καλύτερα δαμάσκηνα πωλούνται υπό την επωνυμία της.

Σήμερα, η Sunsweet είναι η μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη εταιρία στην εμπορία δαμάσκηνων στον κόσμο διαθέτοντας προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας –από την καλλιέργεια μέχρι την τελική συσκευασία.

Αναμφισβήτητα, οι αγρότες του 1917 θα ήταν πολύ περήφανοι για την εξέλιξη της συνεργασίας και για το γεγονός ότι η Sunsweet είναι γνωστή σε πάνω από 45 χώρες αλλά και για το ότι συνεχίζει να καινοτομεί, να βελτιώνει και να παρέχει τα καλύτερα δαμάσκηνα στους καταναλωτές της.

*Παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα Διατροφικά οφέλη, ώστε να ενημερωθείτε πλήρως για τα θρεπτικά στοιχεία των Αποξηραμένων Δαμάσκηνων Sunsweet.